За меда

Производство на пчелен мед и пчелни продукти

За меда

Липов мед

Събиран от нектара на липовия цвят от липова гора. Цветът е от светъл до кехлибарено жълт. Ароматът е силен и специфичен. Киселинността е ниска. Кристализацията е бавна. Сладостта е средна.

Използва се предимно за лечение на настинка и треска.

Има укрепващо действие за организма и поддържа дейността на сърцето.

Лекува болки в гърлото, хрема, ларингити. Помага при лечение на черния дроб и жлъчката, облекчава възпаления на стомашно-чревния тракт.

Има антибактериално действие.

При външно приложение лекува гнойни рани по кожата като екзема и изгаряния.

Липовият мед съчетава в себе си действието на меда по принцип и на липовия цвят като билка, но в по-висока степен, защото в него има по-висока концентрация на вещества отколкото в цвета.

Акациев мед

Отличава се с особен благ вкус и може да бъде с цвят от прозрачно бял до светло жълт. Остава в течно състояние дълго време. Използва се за лечение на остри респираторни заболявания, главоболие, бъбречни заболявания, атеросклероза, успокоително при нервни разстройства и безсъние.

Можете да използвате акациев мед като подсладител, тъй като не променя вкуса.

Има антибактериални и антиоксидантни свойства, но по-слаби от тези на по-тъмните видове мед като на пример липовия. Съчетава в себе си действието на меда и акациевия цвят като билка, но в много по-силна степен, защото веществата в меда са по-концентрирани.

Слънчогледов мед

Този вид мед се произвежда навсякъде в България и поради това се счита за най-обикновен. Това не е така, защото този мед е с най-висока стойност на аминокиселини, а те са основен градивен елемент за телата ни. Богат е и на ензими. Има светло-кехлибарен цвят със златист отенък, на вкус е сладък, с неопределен аромат, кристализира дребнозърнесто.

Слънчогледовият мед е чист, защото всички токсини, които се използват в селското стопанство се задържат в стъблото, което е като филтърна система. Така ядките и нектарът за меда са чисти от използваните торове.

Билков мед

Този вид мед е натурален и е сбор от различни видове билки, полски и горски цветя и дървета. За любителите на меда, той е най-предпочитан, заради богатия цветен аромат.

One Response

  1. Привет, това е коментар.
    Управлението, промените, редактирането и триенето на коментарите става в секция Коментари на таблото.
    Аватарите на потребителите, които коментират, идват от Gravatar.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *